Skaidrojums – papildināts ar video

Daudzi no Jums zvana un jautā mums par to kāpēc šomēnes ir lieli rēķini par silto ūdeni . Visās māju kopsapulcēs tas tika skaidrots, tomēr šeit sniedzam informāciju, ka kārtība kādā tiek veikta samaksa par pakalpojumiem, kas tiek sniegti dzīvojamai mājai, ir noteikta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā. Skatiet šeit piemēru.

Ja dzīvokļu īpašnieki nav savstarpēji vienojušies par to, kā tiek noteikta katra īpašnieka apmaksājamā daļa par pakalpojumu un tā sniegšanas kārtība, šo kārtību nosaka MK noteikumi Nr.1013, kur noteikumu 17.punkts:

17. Par pakalpojumiem, kuri nav mērāmi vai kuru patēriņa noteikšanai nav uzstādīti skaitītāji, aprēķinu veic šādi:

17.1. par siltumenerģiju atsevišķā īpašuma apsildei (apkurei) – proporcionāli atsevišķā īpašuma kopējai platībai, atskaitot balkonu un lodžiju platību;

17.2. par siltumenerģiju karstā ūdens sagatavošanai:

17.2.1. par siltumenerģiju karstā ūdens cirkulācijai – atbilstoši dzīvokļu īpašumu skaitam;

17.2.2. par siltumenerģiju patērētajam karstajam ūdenim – proporcionāli patērētā karstā ūdens daudzumam;”

Noteikumu 19,punkts:

“19. Ja veidojas starpība starp mājas kopējā ūdens skaitītāja rādījumu un dzīvokļu īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu, ieskaitot arī avārijās un remontā nopludināto ūdens daudzumu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība), tiek veikts ūdens patēriņa pārrēķins. Dzīvokļa īpašnieks ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši atsevišķo īpašumu skaitam.”