Par viedokļa pieprasījumu VARAM un SPRK

Smiltenes NKUP 15.martā nosūtīja vēstuli -viedokļa pieprasījumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai par komercuzskaites mēraparāta mezglu un tā atrašanās vietu.

SIA Smiltenes NKUP kā ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs Smiltenes novadā, lūdz viedokli par šobrīd dažādi plašsaziņas līdzekļos interpretēto normatīvo aktu pielietošanu, saistībā ar komercuzskaites mēraparātu mezgliem.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.174 32. punkts paredz:

Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs nodrošina komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvi saskaņā ar

pakalpojuma sniedzēja izdotajiem tehniskajiem noteikumiem uz piederības robežas speciāli ierīkotā skatakā (ūdens mērītāja mezglā) vai ārpus piederības robežas pakalpojuma sniedzēja noteiktā vietā.

 

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.174 60. punkts paredz:

Nav jāmaina to komercuzskaites mēraparātu mezglu atrašanās vieta, kuri izbūvēti līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, arī tad, ja mainījies pakalpojuma lietotājs vai pārtraukts vai izbeigts pakalpojuma līgums.

Atbilstoši Ūdenssaimniecības likumam:

Komercuzskaites mēraparāta mezgls – ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāja īpašumā vai valdījumā esoša

ūdenssaimniecības sistēmas daļa (cauruļvadu, noslēgarmatūras un citu veidgabalu sistēma), kas paredzēta komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanai un izbūvēta piederības robežā vai – normatīvajos aktos noteiktos gadījumos – ārpus piederības robežas.

 

Piederības robeža – robeža starp ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja īpašumā, valdījumā vai turējumā

esošajām centralizētajām ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām un ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāja

īpašumā (dzīvokļu īpašnieku kopīpašumā) vai valdījumā esošajām ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmām.

Tāpat arī Pakalpojumu lietotāja pienākumi un tiesības (10. pants) paredz:

  • nodrošināt komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvi komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanai vai nomaiņai

SIA Smiltenes NKUP vērš uzmanību, ka jau izbūvētie komercuzskaites mēraparātu mezgli uz piederības robežas ir būtiski samazinājuši neuzskaitītā ūdens apjomu īpašumos. Ne vienmēr esošā komercskaitītāja vieta uzrāda reālo ūdens patēriņu īpašumā un pakalpojuma lietotājs pakalpojuma sniedzējam šo situāciju slēpj. Kā raksturīgākā situācija privātmāju sektorā un lauku ciemos ir attēlota pielikumā.

Ņemot vērā iepriekš minēto, SIA Smiltenes NKUP lūdz viedokli par situāciju, vai pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs pakalpojumu lietotājam pieprasīt izbūvēt komercuzskaites mēraparāta mezglu (skataku) uz piederības robežas (atbilstoši MK 174, 32.punktam), komercskaitītāja nomaiņai, ja pakalpojuma lietotājam līdz 2016 gadam komercuzskaites mēraparāts ir atradies kaut kur īpašumā un iespējams nav līdz šim uzskaitījis visu patērēto ūdens apjomu?

Pēc atbildes saņemšanas no augstāk minētajām iestādēm, to publicēsim šeit!